Nieuwsoverzicht

 • Het Terreplein in Steenwijk officieel geopend

  pdf, 132kB
 • Herinrichting locatie ’t Molentje in Steenwijk van start

  De voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van de locatie ’t Molentje in Steenwijk gaan binnenkort beginnen. Vanaf 5 september gaat de aannemer aan de slag met onder meer het verwijderen van de oude fundering en het afgraven van de grond. Wethouder Bram Harmsma: ‘De afgelopen periode is samen met omwonenden, de Vereniging Bewoners Centrum Steenwijk, Stichting Steenwijk Vestingstad en de Historische Vereniging een ontwerp gemaakt voor het pleintje waar vroeger het schoolgebouw van ’t Molentje stond. Super mooi dat we hier nu ook uitvoering aan kunnen geven. Destijds werd bij de sloop van het gebouw middeleeuwse bestrating aangetroffen. Dit historische straatwerk wordt hersteld en vormt straks samen met een kunstwerk dat op de vestingmuur wordt bevestigd een in het oog springend element.’ Het is de bedoeling, dat de herinrichting van ’t Molentje in oktober is afgerond.

 • Meepraten over kwaliteitsimpuls park Rams Woerthe

  Op woensdag 4 september kunt u bekijken hoe park Rams Woerthe in Steenwijk er mogelijk uit zou kunnen zien. Een landschapsarchitect heeft hiervoor een ontwerp gemaakt. Voor het ontwerp zijn tijdens een informatieavond in juli ideeën, meningen en suggesties opgehaald. U bent op 4 september vanaf 19.30 uur van harte welkom in Rabo Theater De Meenthe.

 • Proef met fietsenstalling in binnenstad Steenwijk

  In de maanden augustus en september kunnen bezoekers van de binnenstad van Steenwijk hun fiets kwijt in de fietsenstalling op het terrein van het kermis- en circusmuseum. Wethouder Bram Harmsma: ‘Van verschillende kanten hoorden we de wens voor een fietsenstalling in de binnenstad. Van inwoners, maar ook van bijvoorbeeld de fietsersbond. Om een goed beeld te krijgen van hoe groot de behoefte is, hebben we gekozen voor een proefperiode. Daarna gaan we de proef evalueren.’

 • Nieuwe lichtmasten op de Markt

  Maandag 24 juni 2019 wordt de Markt in Steenwijk verder 'aangekleed'. Er wordt dan namelijk gestart met het plaatsen van nieuwe lichtmasten. Deze lichtmasten verlichten de Markt bij donker op een bijzondere manier. In combinatie met de fontein levert dit een uniek en kleurrijk beeld op.

 • Meepraten over kwaliteitsimpuls park Rams Woerthe

  Méér doen met het stadspark Rams Woerthe in Steenwijk. Kan dat? En zo ja, op welke manier? Daarover willen de samenwerkende partijen van de binnenstad van Steenwijk graag met betrokken organisaties, omwonenden en andere belangstellenden in overleg. Wethouder Bram Harmsma: ‘We hebben de stadswallen, stadstuin de Nettelbosch en een prachtig vernieuwde Markt. Allemaal zijn ze onlosmakelijk verbonden met vestingstad Steenwijk. Daar hoort wat ons betreft het mooie, monumentale park Rams Woerthe bij. Hoe kunnen we zorgen voor nog meer verbinding tussen al deze pareltjes? Er komen ontwikkelingen op het gedempte Steenwijker Diep en ook hier willen we een verbinding mee maken. Welke beleving kunnen we aan het park toevoegen? Om meningen, ideeën en suggesties op te halen, organiseren we nog voor de zomer een informatieavond om vervolgens in september met een plan te komen.’ De informatieavond over park Rams Woerthe is op woensdag 3 juli in Rabo Theather De Meenthe.

 • Aanvraag omgevingsvergunning locatie 't Molentje ingediend

 • Fontein op Markt weer in werking gezet

  Het winterseizoen zit erop, de dagen worden weer langer. Dé tijd van het jaar om de nieuwe fontein op de Markt in Steenwijk weer in werking te zetten. En dat gebeurde op donderdag 4 april 2019. De fontein, een nieuw element na de herinrichting van de Markt eind 2018, gaat van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 21.00 uur op gezette tijden aan en uit. Op zaterdag staat de fontein, vanwege de weekmarkt, standaard uit. Op zondag draait de fontein tussen 11.00 uur en 21.00 uur. De fontein is tot half november te bewonderen. Daarna wordt het water, vanwege kans op (nacht)vorst, afgesloten. De fontein is een mooie blikvanger op de Markt. Komt u ook een kijkje nemen?

 • Gewijzigde verkeerssituatie op de Markt in Steenwijk

  Op donderdag 29 november 2018 is de vernieuwde Markt in Steenwijk feestelijk geopend. Nu de werkzaamheden achter de rug zijn, is ook de verkeerssituatie veranderd. Niet alleen is alles gelijkvloers geworden (geen stoepranden), ook mag er op de vernieuwde Markt niet meer worden geparkeerd. Automobilisten die zich vergissen, krijgen de komende 2 weken maximaal één keer een waarschuwing. Daarna riskeren foutparkeerders een bekeuring.

 • Opening van de vernieuwde Markt op 29 november

  De Markt in Steenwijk heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Op donderdagavond 29 november 2018 gaan we de vernieuwde Markt feestelijk openen. Met een spectaculaire show waarbij vuur en water centraal staan. Bent u er om 19.00 uur ook bij?

 • Uitnodiging opening Markt 29 november 2018

  pdf, 851kB
 • Fontein is blikvanger op nieuw ingerichte Markt in Steenwijk

  De werkzaamheden om de Markt in Steenwijk een fikse opknapbeurt te geven, zijn zo goed als klaar. Tijdens de koopavond van 29 november 2018 wordt de nieuwe Markt feestelijk geopend. Daarbij wordt ook bekendgemaakt welke tekst er straks in de nieuwe gootlijn van de Markt te lezen is. Vervolgens wordt met een druk op de knop het startsein gegeven voor een spectaculaire show waarbij water en vuur centraal staan. En, er is bezoek uit Spanje. De opening, om 19.00 uur, is voor iedereen – jong en oud – toegankelijk.

 • Laatste loodjes herinrichting van de Markt in Steenwijk

  Afgelopen zaterdag kon Sinterklaas al even kijken hoe mooi de Markt is geworden. Het straatwerk ligt erin, de zitbankjes zijn geplaatst en de net aangeplante bomen geven de Markt een compleet nieuwe aanblik. Ook de fontein is zo goed als klaar. De komende dagen staan de laatste loodjes op het programma, zoals het aanleggen van de lampjes in de fontein.

 • Herinrichting van de Markt in Steenwijk vordert gestaag

  De werkzaamheden om de Markt in Steenwijk een flinke oppepper te geven, vorderen gestaag. Zo worden de contouren van de fontein zichtbaar en is de Koningstraat voor het doorgaande verkeer weer toegankelijk.

 • Welke tekst krijgt de nieuwe gootlijn op de Markt in Steenwijk?

  Wat is kenmerkend voor Steenwijk? En hoe vangen we dat in een tekst die we kunnen vastleggen op de Markt? Stichting Vestingstad, de bewonersvereniging van de binnenstad en de gemeente Steenwijkerland vragen inwoners om met aanvullingen te komen op de ideeën die er liggen voor een tekst in de nieuwe gootlijn op de Markt. Wethouder Bram Harmsma: ‘Het nieuwe afwateringssysteem dat we op de Markt aanleggen, geeft de mogelijkheid om er een tekst aan toe te voegen. En wat is dan mooier dan een tekst die door iedereen herkend wordt? Woorden, kreten, zinnen waarvan we zeggen: ja, dat is typisch Steenwijk. We hebben al een aantal ideeën liggen. Suggesties voor aanvulling zijn welkom.’

 • Contouren fontein inmiddels zichtbaar

  De werkzaamheden om de Markt in Steenwijk een flinke oppepper te geven, vorderen gestaag. Zo werden vorige week de contouren van de fontein zichtbaar toen de ondergrondse leidingen en buizen werden aangelegd. Daarvoor moest het straatwerk worden verwijderd en was goed te zien dat de fontein straks een prominente plek op de Markt krijgt.

 • Expositie ‘De Markt in Steenwijk’ in Stadsmuseum

  Hoe zag de Markt er vroeger uit? En, waarvoor werd het gebruikt? Wist u bijvoorbeeld dat er in de loop van de jaren heel wat koeien, paarden, schapen en ander vee werden verhandeld? De Markt was vroeger dé plek voor veemarkten. Maar ook voor kermissen, beurzen, feesten en herdenkingen. Hoe dat in z’n werk ging, kunt u zien in het Stadsmuseum op de Markt. Van 21 september 2018 t/m 30 maart 2019 kunt u daar terecht voor de expositie ‘De Markt in Steenwijk’.

 • Herinrichting van de Markt in Steenwijk is begonnen!

  Op maandag 3 september 2018 zijn de werkzaamheden begonnen om de Markt in Steenwijk een flinke metamorfose te geven. De komende maanden is er dus volop werk in uitvoering in de binnenstad van Steenwijk.

 • Stadstuin Nettelbosch in Steenwijk officieel geopend

  Woensdag 5 september 2018 hebben gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel en wethouder Marcel Scheringa van de gemeente Steenwijkerland de Nettelbosch officieel geopend. De stadstuin Nettelbosch is gerealiseerd in het hart van het centrum van Steenwijk en maakt onderdeel uit van de plannen om de binnenstad een flinke kwaliteitsimpuls te geven. Onderdeel van de opening was de onthulling van een informatiepaneel waarop bezoekers onder meer kunnen lezen hoe het gebied tussen de stadswal en de Onnastraat vroeger werd gebruikt. De plannen voor de Nettelbosch zijn gemaakt in nauw overleg met omwonenden, bewoners en ondernemers van de binnenstad en de Historische Vereniging Steenwijk.

 • Herinrichting van de Markt in Steenwijk gaat van start!

  De voorbereidingen zijn gedaan, het ontwerp ligt klaar. Op maandag 3 september 2018 gaat de schop in de grond en gaan we beginnen met de herinrichting van de Markt. Dat betekent dat er de komende maanden volop werk in uitvoering in de binnenstad van Steenwijk is.

 • Sloop ’t Molentje biedt kansen voor herinrichting

  Het voormalige schoolgebouw ’t Molentje aan de Onnadwarsstraat in Steenwijk wordt gesloopt. Dat heeft het college van B&W onlangs besloten. Wethouder Wim Brus: ‘Ook dit stukje binnenstad willen we een flinke plus geven. Het gebouwtje staat vlak tegen de historische stadswal aan en ontneemt het zicht op de eeuwenoude straat die daar ligt. De sloop geeft ons de mogelijkheid om beide weer in oude luister te herstellen. En dat sluit naadloos aan bij onze visie op de binnenstad waarbij we Steenwijk als vestingstad krachtig willen neerzetten. We willen samen met de bewonersvereniging van de binnenstad, Stichting Vestingstad, de Historische Vereniging Steenwijk en andere betrokkenen een plan maken voor de herinrichting van het gebied.’

 • Gerenoveerd openbaar toilet in centrum Steenwijk klaar voor gebruik

  De afgelopen maanden heeft het openbaar toilet vlakbij de Markt in Steenwijk een flinke opknapbeurt gekregen. Wethouder Trijn Jongman: ‘Dat was nodig, want het was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Nu de renovatie achter de rug is, beschikken we over een hoogwaardige voorziening, gratis toegankelijk voor iedereen, óók voor mensen die mindervalide zijn. Dat laatste was de nadrukkelijke wens van de Gehandicaptenraad die zich daarvoor ook sterk gemaakt heeft.’ Het gerenoveerde openbaar toilet is tijdens het eerste Vestingfeest in Steenwijk, op woensdag 25 juli 2018, klaar voor gebruik.

 • Uitnodiging voor inloopavonden over de Markt in Steenwijk

  Op maandag 26 en woensdag 28 maart organiseren we in de Heren van de Rechter (Markt 72) twee inloopavonden om de plannen voor de Markt in Steenwijk aan u te laten zien. In elke hoek van de zaal presenteren we een onderdeel van het plan (o.a. de fontein, verlichting, bomen, zitbanken en uiteraard de planning van de werkzaamheden). We geven een toelichting en u kunt bij ons terecht met vragen.

 • Steenwijk krijgt stadstuin in hartje centrum

  Nog dit jaar gaat de schop in de grond voor de aanleg van een stadstuin in het hart van het centrum van Steenwijk. De bewonersvereniging van de binnenstad, Stichting Vestingstad en de gemeente hebben daarvoor samen een plan gemaakt. De realisatie van de stadstuin – op de voormalige Holleboomlocatie aan de Onnastraat – betekent een flinke kwaliteitsimpuls voor de binnenstad van Steenwijk. Wethouder Wim Brus: ‘Het wordt een prachtige, bloemrijke oase in hartje centrum. Een mooi ontwerp dat samen met de omwonenden, de historische vereniging en bewoners van de binnenstad tot stand is gekomen. Top!’

 • Werkgroepen aan de slag met plannen voor binnenstad Steenwijk

  Nu de visie op de binnenstad van Steenwijk is vastgesteld en de gemeenteraad de benodigde financiële middelen beschikbaar heeft gesteld, kan vaart gezet worden achter de uitvoering van de plannen. Tijdens een kick-off met alle partijen – bewoners en ondernemers van de binnenstad en de gemeente – zijn daarover concrete afspraken gemaakt. Wethouder Wim Brus: ‘Dit jaar ligt de focus bijvoorbeeld op het herinrichten van de Markt en staat stedelijke kavelruil hoog op de agenda. Concrete acties die we met elkaar oppakken. Daar gaan we voor.’

 • Hoe zou de Markt in Steenwijk eruit moeten zien?

  De oproep om mee te denken over een nieuwe inrichting van de Markt in Steenwijk heeft ruim 100 reacties opgeleverd. Wethouder Wim Brus: ‘Mooi om te zien dat er zo creatief wordt meegedacht. De betrokkenheid is enorm. En allemaal met hetzelfde doel: hoe maken we het nóg mooier. Ik wil iedereen dan ook bedanken voor zijn of haar inbreng.’ De komende maanden worden alle ideeën en meningen op een rij gezet en besproken met Stichting Vestingstad en de bewonersvereniging van de binnenstad van Steenwijk.

 • Volop ideeën voor Markt in Steenwijk

  De oproep om mee te denken over een nieuwe inrichting van de Markt in Steenwijk heeft al veel reacties opgeleverd. Wethouder Wim Brus is blij met de betrokkenheid van inwoners en bezoekers: ‘De teller staat nu op zo’n 80 ingevulde formulieren. Die komen uit de ideeënbus die in het paviljoen bij de ijsbaan staat en via website www.steenwijkerland.nl/centrumsteenwijk. Geweldig dat er zo enthousiast wordt meegedacht.’ De ideeënbus staat er nog t/m 29 december.

 • Meedenken over de herinrichting van de Markt in Steenwijk

  Hoe zou de Markt in Steenwijk eruit moeten zien? Inwoners en bezoekers kunnen de komende 3 weken hun ideeën daarover kwijt in de brievenbus bij de ijsbaan en digitaal via de gemeentelijke website. Wethouder Wim Brus: ‘Stichting Vestingstad, de bewonersvereniging en de gemeente hebben samen nagedacht over hoe we de Markt nóg aantrekkelijker kunnen maken. De uitgangspunten liggen er en ook een aantal suggesties. Maar, er zijn vast meer ideeën. Die horen we graag!’