Regio Deal 'smart' station & European Wetland Center

Begin oktober 2020 besloot Regio Zwolle om 1,75 miljoen te reserveren vanuit de Regio Deal Regio Zwolle voor het project ‘Station Steenwijk als aantrekkelijk mobiliteitsknooppunt en 2 miljoen voor de realisatie van het European Wetland Center in Ossenzijl. Met het ‘intercitystation 3.0’ als poort naar de regio en het European Wetland Center als attractie van wereldallure zet de gemeente fors in op toeristische en dus ook economische ontwikkeling. Omdat die projecten de regio ver te boven gaan, is rijkssteun noodzakelijk. Daarom heeft Steenwijkerland deze twee projecten ingebracht in de Regio Deal van Regio Zwolle.'

European Wetland Center

De gemeente wil met toerisme bijdragen aan welvaart en welzijn voor haar inwoners. Beide projecten passen naadloos in de ambitie van de gemeente om toeristische kansen te verzilveren en tegelijkertijd rekening te houden met een goede balans tussen economie, ecologie en leefbaarheid. Deze ambitie vraagt om iconische attracties naast de toeristenmagneet Giethoorn. Het European Wetland Center in Ossenzijl kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Beleving van het grootste aaneengesloten laagveenmoeras staat hier centraal. Het wordt het eerste experience center in z’n soort in Europa dat de veeleisende toerist verleidt om er naar toe te gaan. Want naast ‘experience’ kan er ook vergaderd worden, het wordt een plek voor educatie en spel, men kan er overnachten en gebruik maken van wellness. Het is bovendien een belangrijke uitvalsbasis voor begeleide excursies en praktisch startpunt voor veel vaar-, fiets- of wandeltochten door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Alles op een schaal die bij de plek past en vooral gericht op bezoekers met interesse in cultuur en landschap, die langer verblijven en meer besteden. Bij dit project zijn de inwoners van Ossenzijl nauw betrokken. Het European Wetland Center zorgt natuurlijk voor een toename van bezoekers en kan dus ook effect op de leefbaarheid in Ossenzijl hebben. Inwoners maken zich hier zorgen over. We nemen hen, onder andere via plaatselijk belang Ossenzijl, mee in de plannen. Daarbij kijken we bijvoorbeeld ook naar de beste plek om te parkeren en de rijroutes die bezoekers nemen.'

Station Steenwijk: van onaantrekkelijk station tot gastvrij knooppunt

Om bezoekers te verleiden om langer te verblijven zetten we in op slimme mobiliteit en slimme gastvrijheid. Station Steenwijk heeft daarin een centrale plaats. Nu nog een onaantrekkelijk intercitystation, maar in de toekomst een aantrekkelijk knooppunt van duurzame mobiliteit. Dus: het vervoer van de toekomst. Denk aan e-bike, step, deelauto’s en nieuwe waterverbindingen.' Vanaf het station maken reizigers gebruik van een praktische en comfortabele mix van milieuvriendelijke vervoersvormen. Hop on-hop off, dankzij een uitgebreid netwerk van overstappunten op land en water in de regio. Het station moet zo de centrale schakel worden waar de toerist al meteen wordt verleid om de bezienswaardigheden en attracties in een grotere regio te bezoeken. Om de gast optimaal te bedienen zetten we smart mobility en smart hospitality in. Reis- en regio-informatie via de app. Alles up-to-date bij de hand, op je eigen smartphone. Extra slim: niet alleen digitale data van Steenwijkerland, maar ook van de ‘buren’ buiten onze gemeente- en provinciegrenzen. Zo worden we de eerste plattelandsregio in Nederland die slimme gastvrijheid (smart hospitality) gezamenlijk aanpakt.

Kansen verzilveren en grenzeloos gaan voor goud

Toerisme is wereldwijd de belangrijkste groeisector en ook na Corona blijft de vrijetijdseconomie een belangrijke pijler van de economie van Steenwijkerland. Daarom investeert de gemeente met haar partners in Regio Zwolle (ondernemers, onderwijs en overheden) in productontwikkeling, mobiliteit en gastvrijheid. Samen met onze buurgemeenten (Overijssel, Drenthe, Friesland, Flevoland) gaan we voor de uitdaging om vijfsterrentoerisme te ontwikkelen dat de hele regio versterkt.

18 projecten in de Regio Deal

De Regio Deal Regio Zwolle omvat 18 projecten met een investeringsbijdrage van 22,5 miljoen vanuit het Rijk. Voor ieder project is een bijdrage gereserveerd. De Regio Zwolle heeft een digitaal magazine gemaakt waarin alle 18 projecten in beeld zijn gebracht met interessante interviews en prachtige foto´s. In de gesprekken krijgt u antwoord op vragen als: wat kunnen we van de projecten verwachten? Wat gaat er concreet gebeuren? Wat is de verwachte impact voor onze ondernemers en de 780.000 inwoners van Regio Zwolle?