Veelgestelde vragen over parkeren in Steenwijkerland

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over parkeren in Steenwijkerland.

Waar kan ik parkeren in en rond Steenwijk-centrum?

In en rond het centrum van Steenwijk kunt u gratis parkeren. Er zijn volop parkeermogelijkheden. Op plaatsen dichtbij het centrum kunt u kort parkeren met een parkeerschijf. Iets verder van het centrum, maar nog steeds op loopafstand, zijn er genoeg mogelijkheden voor lang parkeren. Op het kaartje met alle parkeerplaatsen in het centrum van Steenwijk (pdf 62kb) ziet u waar u kort en waar u lang kunt parkeren. Voor parkeren op plaatsen waar een parkeerschijf nodig is, kunt u in sommige gevallen een ontheffing krijgen. U kunt deze parkeerontheffing digitaal aanvragen. Wel zo makkelijk.

Waar kan ik parkeren in Giethoorn?

Op meerdere plekken in Giethoorn liggen parkeerterreinen. De meeste horeca-ondernemers en bootverhuurders hebben een eigen parkeergelegenheid. Daarnaast zijn er twee grote openbare parkeerplaatsen bij de afslag “P-centrum dorp” in Giethoorn (Bartus Warnersweg). Sinds november 2020 is het Dynamisch Parkeersysteem in Giethoorn klaar voor gebruik. Op de pagina Dynamisch Parkeren leest u hoe dat werkt.

Waar kan ik parkeren in Blokzijl?

Wilt u een kijkje nemen in Blokzijl? Dan adviseren wij u, vooral tijdens de zomermaanden, de auto langs de Kanaalweg te parkeren. In de zomermaanden geldt een parkeerverbod in meerdere straten in het historische centrum en is het lastig om een parkeerplaats te vinden. Vanaf de parkeerplaats aan de Kanaalweg loopt u via een wandelpad zo de historische kern van Blokzijl in. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn er aangewezen parkeerplaatsen in Blokzijl.

Waar kan ik parkeren in Vollenhove?

Komt u voor de dagelijkse boodschappen: parkeer uw auto dan op het grote parkeerterrein tussen de Clarenberglaan en de Voorpoort. Dit parkeerterrein is het makkelijkst te vinden via de Clarenberglaan. Wilt u langer parkeren in Vollenhove of moet u op het Kerkplein zijn: parkeer dan uw auto op het parkeerterrein langs Aan Zee.

Waar kan ik parkeren in Oldemarkt?

Wilt u een bezoek brengen aan Oldemarkt om bijvoorbeeld te winkelen in de gezellige Hoofdstraat? Kijk dan op het kaartje met de parkeerplekken in Oldemarkt. Hierop staan de plekken waar ook gratis geparkeerd kan worden.

Hoe kan ik een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?

Heeft u moeite met lopen? Dan kunt u bij de gemeente een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Met deze kaart kunt u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen in de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale regels voor parkeren. U kunt een kaart aanvragen als bestuurder en/of als passagier van een voertuig. De gehandicaptenparkeerkaart is minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar geldig.

Voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart gelden een aantal voorwaarden.

Ik kan in de buurt nauwelijks mijn auto kwijt. Waarom worden er niet meer parkeerplaatsen gemaakt?

Het autobezit is in de afgelopen decennia behoorlijk toegenomen. De wijken zijn daar in het verleden niet op ingericht. Extra parkeerplaatsen gaan bijna altijd ten koste van groen of van een speelplek en dat is niet altijd wenselijk voor de leefbaarheid van de wijk. Of het mogelijk en wenselijk is om meer parkeerplaatsen aan te leggen, hangt af van de ernst van het parkeerprobleem en de inrichting van de wijk.